گذری بر سفر رویایی به بندر چابهار
در این گفتار میخواهیم سفری رویایی به بندر چابهار داشته باشیم . اگر علاقمند هستید در این سفر جذاب همراه ما باشید تا آخر ، مطلب را دنبال کنید .
وضعیت جغرافیایی بندر چابهار
بندر چابهار در جنوب شرقی کشور ما یعنی استان سیستان و بلوچستان واقع میباشد و نام های دیگر آن چاه بهار و چهار بهار است . مساحت این بندر حدود هفده هزار کیلومتر مربع و جمعیت آن تقریبا سیصد هزار نفر میباشد. بندر چابهار از قسمت شمالی به راسک و ایرانشهر ، از قسمت جنوبی به دریای عمان ، از قسمت غربی به استان هرمزگان و از قسمت شرقی به پاکستان محدود میشود .
آب و هوای بندر چابهار
بندر چابهار دارای آب و هوای گرمسیری معتدل میباشد و دارای رطوبت است . این بندر در فصول بهار و تابستان به علت وزیدن بادهای موسمی از سمت اقیانوس های مجاور آب و هوای خنکی دارد . چابهار گرمترین بندر کشور در پاییز و زمستان و سرد ترین بندر کشور ایران در بهار و تابستان است . آب و هوای بندر چابهار در فصل تابستان از پایتخت ایران سردتر و در فصل زمستان دارای هوای معتدل بهاری است.
آداب و رسوم مرسوم چابهار
بافت قدیمی ، فرهنگ و آداب و رسوم مردمان چابهار هنوز حفظ شده است بنابراین افرادی که به مناطق قدیمی و بافت های سنتی علاقمندند میتوانند سفری به بندر چابهار داشته باشند .
اهالی این بندر در خیابان ها و محله ها با لباس های سنتی رفت و آمد میکنند ، گویش های خاص خود را دارند و تمامی آداب و رسوم گذشته را حفظ کرده اند که همه ی این ها در کنار هم جزو جاذبه های فرهنگی و گردشگری این بندر محسوب میشود . مردمان بلوچ در بندر چابهار اهل سنت هستند و مانند تمامی سنی های ساکن کشور به اعیاد و مراسم بسیار پایبند میباشند ، برای مثال در عید قربان در محل خاصی جمع میشوند و شتر و گوسفند قربانی میکنند سپس گوشت آن ها را در میان فامیل و نیازمندان تقسیم میکنند .
مردمان چابهار در عید قربان نیز مانند عید نوروز به دید و بازدید میروند ، سه روز مراسم میگیرند و شادمانی میکنند .
جشن عروسی در بندر چابهار و بقیه ی مناطقی که بلوچ نشین هستند حدودا سه روز کامل طول می کشد و دارای هشت آیین مختلف است . این آیین ها عبارتند از :
- ۱_جل بندی
- ۲_حنادوزوکی / حنابندان
- ۳_بربند مالی
- ۴_گندونن
- ۵_سرآپی
- ۶_هبرجنی
- ۷_مشاطه ی عروس
- ۸_مشاطه ی داماد
در این قسمت میخواهیم در مورد آیین جل بندی صحبت کنیم ، جل در بین بلوچ های بندر چابهار به پارچه ای گفته میشود که دست دوخت میباشد . بطور معمول جل ها به دست خانم های بلوچ بافته میشوند و سپس با آینه کاری و سوزن دوزی آن ها را تزیین میکنند . از این پارچه که طرح سنتی دارد علاوه بر استفاده در لباس ها در دوخت پرده ها نیز استفاده میشود .
ایین حنا دوزوکی از مراسمات فرعی در جشن های مردمان بلوچ به حساب می آید . در این آیین فامیل های هر دو طرف روی سر عروس و داماد حنا می گذارند یعنی در اصل حنا را روی پول گذاشته و سپس روی سر قرار میدهند . اجرای این مراسم میتواند کمک هزینه ای باشد برای گرفتن جشن عروسی که فامیل ها از این طریق خانواده ها را پشتیبانی مالی میکنند .
در مراسم های ازدواج ، تولد و مرگ بلوچ نشینان بندر چابهار ، موسیقی سنتی حرف اول را میزند زیرا مردم با موسیقی های بلوچی احساسات خود را نشان میدهند و نوع موسیقی بلوچ ها بسیار به موسیقی های هندی شبیه است . نام ساز های اصلی موسیقی سنتی مردمان بلوچ به شرح زیر میباشد :
- ۱_قیچک
- ۲_رباب
- ۳_نل یا نی
- ۴_بانچو
- ۵_دینبوک
- ۶_دهل
مورد دیگری که در جشن های شادی اهالی بندر چابهار همیشه پای ثابت است رقص های سنتی میباشد که انواع مختلفی دارد . اگر بخواهیم به چند مورد از این رقص ها اشاره کنیم میتوانیم موارد زیر را نام ببریم :
رقص سنتی کوپکو ، رقص سنتی دو چایی ، رقص سنتی سه چایی و …
جاذبه های گردشگری بندر چابهار
در این قسمت میخواهیم جاذبه های گردشگری را معرفی کنیم ، پس ما را در سفری به بندر چابهار همراهی کنید .
- ۱_ارامگاه سید غلام رسول
- ۲_گورستان جن تیس
- ۳_ساختمان قدیمی تلگرافخانه بندر چابهار
- ۴_کوه های مریخی بندر
- ۵_ساحل صخره ای
- ۶_تالاب لیپار چابهار
- ۷_جنگل حرا چابهار
- ۸_مسجد جامع دزک بندر چابهار
- ۹_غار های بان مسیتی
ممنون که با مقاله سفری رویایی به بندر چابهار همراه بودید. می توانید مقالات زیر را هم بخوانید:
ثبت دیدگاه